Senaryo bir filmin, dizinin ve ya reklamın çekinde temel alınan bir metin planlamasıdır. Bu metin senaristin kendi yaratacağı bir eser olabileceği gibi daha önceki bir hikâye, roman veya piyesten örnek alarak uyarladığı eser de olabilir. Senarist iyi bir edebiyatçı ve dil ustası olabilmelidir. Bunun içinde gerekli olan eğitimi üniversitelerin lisan bölümlerinden alması şarttır.
Senaristlik için sadece edebiyat ve dil ustası dışında uyarlamış olduğu metnin sinemanın gereklerine de uygun bir tarzında yazılmalıdır. Senaristin görevlerinin en temelin de ise yazmış olduğu metni sinemanın diline aktarabilmesidir. Hiçbir roman hiçbir piyes bir sinema diline uyarlanmadan işlenmesi mümkün değildir. Senarist nedir sorusu da buna dayanmaktadır. Senaristin görevleri arasında metinleri sinema diline uyarlaması en temel görevidir. Senarist ne iş yapar sorusu ise aşamalardan oluşmaktadır. Senarist ne iş yapar sorusunun cevabı ise; Senarist öncelikle yazacağı metin hakkında bir özet hazırlar. Özette ise yazılacak olan filmin konusu en kısa bir şekilde anlatılır. Sonrasında ise senarist yazdığı özet filmini ilgililere sunar. Senaristin yazdığı film ilgililer tarafından beğenilir ise senarist asıl filmi yazmaya başlar. Senaryo yazan kişi senaryoyu yazarken diyaloglar konusunda sık sık bir diyalog yazarına başvurur. En sonunda ise sahne ve senaryo yönetmen, yönetmen sekreteri ve senaryocunun ortak çalışması ile gerçekleşir.
Senarist olmak için ise öncelikle yeteneğiniz bu meslek ile uyumlu olması gerekmektedir. Senarist olmak için ise senarist nedir sorusunun cevabını bilmelisiniz. İyi bir senaryocu olmak içi iyi bir eğitim de şarttır. Senaryocu olabilmek için ise açık fikirli olabilmek ve fazlaca fikir üretme kabiliyetiniz sizin en büyük avantajınız olacaktır. İyi bir senaryo filmi zanaatkarların elinden çıkmış gibi işlemelidir. Senaryocu olabilmek için çeşitli film türlerini izlemelisiniz. Yeni eski hiç fark etmez izlediğiniz bir film konusunda ise izlenen filme uyarlayıp yeni film senaryoları oluşturmak da izin gelişiminizi sağlayacaktır.
Senarist olmak için ise bir konu hakkında çok fikir sahibi olmalısınız. Fikirden fikir üretebilme kabiliyetli olmak sizin için pozitif bir süreçtir. Yani iyi bir senarist için çok fikir sahibi olmalısınız.